Θετική ψυχολογία ή αρνητική;

Ανδρεας ΚολισογλουΨυχολογια0 Σχολια

Έχει γίνει της μόδας να πιστεύουμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα και οι σκέψεις δεν μας επιτρέπουν να βιώσουμε την χαρά της ζωής.

Οι υποστηρικτές αυτής της τάσης, που ονομάζεται Θετική Ψυχολογία, θεωρούν ότι ο παραγκωνισμός των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων είναι από μόνος του αρκετός για να δημιουργήσει συνθήκες ψυχικής ευεξίας. Μια τέτοιου είδους στάση, κατά τη γνώμη μας, ελλοχεύει κινδύνους ψυχικού διχασμού του ατόμου. Η επικέντρωση σε αυτό που χαριτολογώντας ονομάζουμε “Αρνητική Ψυχολογία”, βοηθάει το άτομο να διερευνήσει τις βαθύτερες αιτίες που συμβάλλουν στην ανάδυση αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων με απώτερο στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργούνται μέσω αυτών.

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται από τους υποστηρικτές της Θετικής Ψυχολογίας, στερούνται επιστημονικής εγκυρότητας, παρουσιάζοντας μια στρεβλωμένη εικόνα γύρω από τις υπόλοιπές ψυχικές παρεμβάσεις. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο στις επιστήμες του ανθρώπου, όπου οι διαφορές επιστημονικές ομάδες στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τη δικιά τους κοσμοθεωρία, υποτιμούν όσους διαφοροποιούνται από αυτή και παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως τάχα πρωτοπόρους στον τομέα τους.

Ο ανθρώπινος ψυχισμός δεν είναι ένα σύνολο από διακοπές ή νευρώνες που μπορείς πάντα με τη θέλησή σου να ανοιγοκλείνεις. Η καταναγκαστική επιλογή της “θετικής ψυχολογίας”, ως δείγμα προοδευτικής σκέψης, είναι δυνατόν να επιφέρει με την πάροδο του χρόνου μεγαλύτερη έλλειψη αυτοπεποίθησης και μεγαλύτερα “ψυχολογικά προβλήματα”, γιατί τα άτομα που την επιλέγουν, θα υποτιμήσουν το προσωπικό τους, ενδεχόμενα δυσάρεστο βίωμα, στο όνομα της υπακοής των θετικών σκέψεων και συναισθημάτων.

Τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο σε οποιαδήποτε παρέμβαση επιδιώκει την ψυχική ανάπτυξη του ατόμου. Το ενοχικό κλίμα και η στάση αποφυγής που προσπαθούν να διαμορφώσουν, ως προς τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις, κινδυνεύει να  μετατρέψει την αποκαλούμενη θετική ψυχολογία σε ένα προϊόν προς κατανάλωση, όπου τα διάφορα σεμινάρια και προπονήσεις ζωής υπόσχονται έναν εύκολο δρόμο ατομικής και κοινωνικής αυτοπραγμάτωσης, απαλλαγμένο από δυσάρεστες ψυχικές καταστάσεις.

Κοινοποιηση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *