Τομείς υποστήριξης

Συμβουλευτικη
σε Ανθρωπους
με Αναπηριες

Η συμβουλευτική σε ανθρώπους με κάποια μορφή αναπηρίας (επίκτητης ή εκ γενετής), έχει ως στόχο την αλλαγή στον τρόπο σκέψης του ατόμου και του περιβάλλοντός του, σε μια προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου της κοινωνικής απόσυρσης που συνήθως τους συνοδεύει.

Συμβουλευτικη
σε γονεις και συγγενεις
ανθρωπων με αναπηριες

Οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι των ανθρώπων με αναπηρίες, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ομαλής ένταξης των ατόμων αυτών στην κοινωνία. Παράλληλα με τα συναισθηματικά και πρακτικά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν, θα επικεντρωθούμε στη συνολική στάση που πρέπει να διαμορφώσουν, απαλλαγμένοι από την προκατάληψη ότι η αναπηρία στερεί την ιδιότητα του ενεργού πολίτη σε όσους την βιώνουν.

Συμβουλευτικη
σε παιδια, εφηβους
και ενηλικες

Στο χώρο Ψκ μπορούν να επωφεληθούν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε κάποιο τομέα της ζωής τους και βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα. Με τη συμβουλευτική, μπορούμε να εξαλείψουμε φόβους και ανησυχίες που λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες ώστε να προχωρήσουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση που θα μπορούσε να τους ωφελήσει.

Συμβουλευτικη
ζευγους/οικογενειας

Σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις υπάρχουν περίοδοι κρίσης, αλλαγών και δυσκολιών. Η συμβουλευτική ζεύγους και οικογένειας απευθύνεται σε εκείνους που επιθυμούν να βοηθηθούν σε μία τέτοια περίοδο της κοινής τους ζωής ή σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν στη σχέση τους προληπτικά, μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, αποδοχής και κατανόησης.

Αξιολογηση γνωστικων ικανοτητων
και διερευνηση υπαρξης μαθησιακων δυσκολιων

Στο χώρο Ψκ παρέχεται λεπτομερής προσδιορισμός τυχόν μαθησιακών δυσκολιών τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η έγκυρη διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών έχει ως αποτέλεσμα την πολύπλευρη υποστήριξη του ατόμου, για τη δημιουργία παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους.

Χορηγηση ψυχομετρικων τεστ

Τα ψυχομετρικά τεστ αποτελούν σταθμισμένες τεχνικές μέτρησης των δεξιοτήτων, της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας ενός ατόμου και στοχεύουν στη σύγκριση των επιδόσεών του με τις μέσες επιδόσεις του πληθυσμού στον οποίο ανήκει. Μέσω αυτών αξιοποιείται η γνώση που πηγάζει από διεπιστημονική έρευνα, με σκοπό τη συνεισφορά στη διάγνωση ψυχολογικών, νοητικών, μαθησιακών ή άλλων δυσκολιών.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αναλαμβάνουμε τη διοργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων και διαλέξεων, σε ομάδες και διάφορους φορείς, για ζητήματα που άπτονται του αντικειμένου της Ψυχολογίας και των κοινωνικών επιστημών γενικότερα.

 

Συχνές ερωτήσεις

  • Τι είναι ο ψυχολόγος;

Ο ψυχολόγος δεν είναι ιατρός. Ο ψυχολόγος αναλύει τη σκέψη, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα των ανθρώπων με απώτερο σκοπό να δώσει τις καταλληλότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τη φύση και τη λύση κάποιων προβλημάτων που άπτονται του τομέα της ψυχικής υγείας και επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τις διαπροσωπικές σχέσεις. Υπηρεσίες ψυχολόγου, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μπορούν να παρέχουν αποκλειστικά μόνο όσοι κατέχουν αντίστοιχο αναγνωρισμένο πτυχίο, από πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού, βάσει του οποίου μπορούν να αποκτήσουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ψυχολόγου.

  • Γιατί να πάω σε ψυχολόγο;

Η επίσκεψη στο ψυχολόγο είναι μια ευκαιρία να ενημερωθείτε με εμπεριστατωμένο τρόπο για κάποια θέματα που σας απασχολούν και σας έχουν φορτίσει συναισθηματικά, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να διακρίνετε με ευκολία τις επιλογές που έχετε στην διάθεση σας για να απεγκλωβιστείτε από ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο που νιώθετε.

  • Δέχεστε εξ αποστάσεως συνεδρίες;

Όχι, δεν δεχόμαστε. Οι εξ αποστάσεως συνεδρίες αν και αποτελούν τη νέα τάση στον χώρο της ψυχικής υγείας, εγείρουν ζητήματα αποτελεσματικότητας και επιστημονικής εγκυρότητας. Η παρέμβαση από απόσταση αλλοιώνει το πλαίσιο της άμεσης επικοινωνίας ψυχολόγου – πελάτη και δεν επιτρέπει να ελεγχθούν απόλυτα οι συνθήκες διεξαγωγής των συναντήσεων ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα κατά τη διαδικασία της ψυχολογικής αξιολόγησης. Με τη σειρά του αυτό δεν επιτρέπει να διερευνηθούν οι καταλληλότερες λύσεις για τα θέματα που απασχολούν τον πελάτη.

  • Ο ψυχολόγος θα μου πει τι να κάνω;

Ο ρόλος του ψυχολόγου δεν είναι να απαλλάξει τον πελάτη του από την ευθύνη των όσων επιλέγει. Ο ψυχολόγος κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συμβάλλει με τέτοιο τρόπο ώστε ο πελάτης να συνειδητοποιήσει το εύρος των επιλογών που έχει για να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που τον απασχολούν.

  • Είναι ο χώρος σας προσβάσιμος για ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες;

Το γραφείο μας έχει ως βασική αρχή, την εξασφάλιση πρόσβασης για όλους τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό έχει κατασκευαστεί ράμπα σε ευθεία γραμμή, από την είσοδο της κτιριακής εγκατάστασης, μέχρι και τα όρια του πεζοδρομίου. Η ράμπα έχει πλάτος 85εκ., κλίση 9ο, και μήκος 6 μέτρα ενώ πληροί προδιαγραφές, ικανές, να εξυπηρετήσουν χειριστές ηλεκτροκίνητων Scooter. Επιπλέον υπάρχουν αναπηρικά βοηθήματα (βακτηρίες, χειροκίνητο αμαξίδιο, Scooter, Π) για την εξυπηρέτηση πρόσβασης των πελατών μας. Τέλος, κατόπιν συνεννοήσεως μπορεί να εξασφαλιστεί θέση πάρκινγκ, που βρίσκεται στα όρια της κτιριακής εγκατάστασης.

  • Γιατί δέχεστε πελάτες αποκλειστικά με ραντεβού;

Στην προσπάθεια μας να εξασφαλίσουμε για τους πελάτες μας συνθήκες απόλυτης εμπιστευτικότητας, οργανώνουμε με τέτοιο τρόπο τα ραντεβού, ώστε να αποκλείεται η παρουσία τρίτου προσώπου στον χώρο μας κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων συναντήσεων. Επιπλέον η συνεργασία μας με άλλους φορείς δεν καθιστά εφικτό να εγγυηθούμε για τους πελάτες μας ένα σταθερό ωράριο λειτουργίας σε εβδομαδιαία βάση. Όσοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μπορούν να το πράξουν μέσω τηλεφώνου (210 5012730 – 6974 339440) ή μέσω e-mail (contact@psykapa.gr).

 
 

Κόστος

Στην επαγγελματική μου πορεία διαπίστωσα, ότι οι υπηρεσίες που παρέχει ένας ψυχολόγος είναι δύσκολο να κοστολογηθούν με έναν αυστηρά σταθερό τρόπο. Για τον λόγο αυτό υιοθέτησα ως τακτική στο γραφείο μου, έναν τρόπο χρέωσης στον οποίο λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικονομική δυνατότητα του πελάτη, η συχνότητα των συναντήσεων και οι επιπλέον απαιτήσεις που δημιουργούνται από τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περίπτωσης (π.χ. ανάγκη επικουρικής συνδρομής και άλλων ειδικοτήτων, όπως Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή κ.α.). Κατά συνέπεια, δεν καθορίζω την αμοιβή μου πριν από την πρώτη (χωρίς κόστος) συνεδρία, ώστε να έχω μία σχετικά ολοκληρωμένη άποψη για κάθε υποψήφιο πελάτη.