Η εξ αποστάσεως ψυχική υγεία

Ανδρεας ΚολισογλουΨυχολογια0 Σχολια

Η εξ αποστάσεως ψυχική υγεία
Το «Σύνδρομο της Ύβρεως» βιώνει ο κλάδος της ψυχικής υγείας από ειδικούς και μη ειδικούς του χώρου, που ασκούν εξ αποστάσεως υπηρεσίες.

Το  «Σύνδρομο της Ύβρεως»  αποτελεί έναν όρο που έγινε ευρέως γνωστός στις μέρες μας από τον ψυχίατρο Χρ. Λιάππη, όταν σε άρθρο του, πριν από το δημοψήφισμα του 2015, υποστήριξε, μέσω τηλεδιαγνώσεως, ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πάσχει από αυτό το ψυχικό σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται από αλαζονική και υβριστική συμπεριφορά.

Ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος το ίδιο χρονικό διάστημα κοινοποίησε καταγγελία πολίτη, για παροχή υπηρεσιών ψυχολόγου μέσω Skype. Ο σύλλογος προχώρησε σε αναφορά του περιστατικού, στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επισημαίνοντας ότι η  άσκηση της ψυχολογικής θεραπείας από απόσταση, στην εν λόγω περίπτωση και όχι μόνο, συνιστά παράβαση του κώδικα δεοντολογίας που διέπει τον κλάδο της ψυχικής υγείας, αλλά εγείρει και θέματα νομιμότητας και επιστημονικής εγκυρότητας.

Όταν πραγματοποιείται η άσκηση ψυχολογικής κρίσεως ή παρεμβάσεως από απόσταση, αλλοιώνεται το πλαίσιο άμεσης επικοινωνίας του ψυχολόγου ή ψυχιάτρου με τον πελάτη του, αφού στην οικοδόμηση της σχέσης τους παίζουν σημαντικό ρόλο και τα μη λεκτικά  στοιχεία της επικοινωνίας, όπως διάφορες κινήσεις του σώματος, μικροεκφράσεις του προσώπου, βλεμματική επαφή, εφιδρώσεις κ.α. τα όποια είναι δυσδιάκριτα ή καθόλου αντιληπτά όταν υπάρχει σχέση από απόσταση. Οι συνθήκες στις οποίες πραγματοποιείται η παρέμβαση δεν είναι ελεγχόμενες αφού η επικοινωνία μπορεί να τερματιστεί για τεχνικούς λόγους, λόγω απώλειας σύνδεσης, λόγω κάποιου συμβάντος, όπως πχ, εκνευρισμού, να χτυπήσει το τηλέφωνο το κουδούνι ή να υπάρξει απροειδοποίητη παρουσία 3ου προσώπου. Επιπλέον κατά τη διάρκεια ψυχολογικής αξιολόγησης από απόσταση ενδέχεται να μην παρατηρηθούν διάφορα σημαντικά στοιχεία που συμβάλλουν σε αυτή, όπως η ύπαρξη ψυχαναγκασμών, κοινωνικής φοβίας, κλειστοφοβίας κ.α.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας των εξ αποστάσεως παρεμβάσεων και αξιολογήσεων, ψυχολογικού χαρακτήρα, είχαμε δει με σκεπτικισμό την δημόσια παρέμβαση του ψυχίατρου Χρ. Λιάππη, ο οποίος έσπευσε να δημοσιοποιήσει την τηλεδιάγνωση του, για την ψυχική κατάσταση του πρώην υπουργού οικονομικών, καταπατώντας υβριστικά τους κανόνες δεοντολογίας του κλάδου της ιατρικής. Επιπλέον αυτού του είδους οι παρεμβάσεις δικαίως αναζωπυρώνουν την επιχειρηματολογία που θέλει την ψυχιατρική να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον στιγματισμό όλων όσων η συμπεριφορά διαφέρει, από αυτό που γενικά ορίζουμε ως επιθυμητή συμπεριφορά, θεωρώντας παράλληλα όσους δεν συμμορφώνονται με αυτή, επικίνδυνους για την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα.

Δυστυχώς παρεμβάσεις σαν αυτή του κυρίου Λιάππη, έθεσαν ακόμα μια φορά υπό αμφισβήτηση το κύρος των επιστημόνων που ασχολούνται με την ψυχική υγεία και είναι χρήσιμες μόνο για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες ή σκοπιμότητες προσωπικής προβολής, όπως φάνηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου ο Γ. Βαρουφάκης, λόγω της ψυχικής του κατάστασης, όπως αυτή περιγράφηκε από «επιστημονικά χείλη», θεωρήθηκε ο μόνος υπεύθυνος για το διαπραγματευτικό ναυάγιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους προηγούμενους μήνες πριν το δημοψήφισμα.

Κοινοποιηση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *