Εδώ και καιρό δεν ξέρω τι θα πει αναπηρία

Ανδρεας ΚολισογλουΚοινωνια0 Σχολια

Με αφορμή την διαφήμιση του Ινστιτούτου οδικής ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, με τίτλο : Πριν λίγο καιρό, θίγουμε τα αρνητικά στερεότυπα γύρω από την αναπηρία.

Για άλλη μια φορά κάνει την εμφάνιση του, το στερεότυπο του δυστυχισμένου ανάπηρου, σε μια διαφήμιση που υποτίθεται ότι προσφέρει κοινωνικά μηνύματα. Η διαφήμιση δείχνει έναν άντρα με ακρωτηριασμό στα κάτω άκρα να αφηγείται τα εξής : Πριν λίγο καιρό έκανα πολλά ταξίδια, πριν λίγο καιρό πήγαινα για τρέξιμο κάθε μέρα, πριν λίγο καιρό γνώρισα την κοπέλα μου. Στο πλάνο εμφανίζεται ένα άδειο αναπηρικό αμαξίδιο σε σκοτεινό φόντο, με τον αφηγητή να λέει: Πριν λίγο καιρό δεν έκοψα ταχύτητα. Το φόντο έγινε πιο φωτεινό. Αυτομάτως ο αφηγητής εμφανίστηκε πάνω στο αμαξίδιο.

Θα αναρωτηθούμε; Ποιος ευθύνεται για την έλλειψη προσβασιμότητας του δομημένου περιβάλλοντος, που στερεί τις μετακινήσεις από τους ανθρώπους με αναπηρία; η ίδια η αναπηρία  ή η συστηματική παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας  ακόμη και από την  πολιτεία; Ποιος ευθύνεται για την έλλειψη πληροφόρησης ότι υπάρχει αυτό που ονομάζουμε προσαρμοσμένος αθλητισμός για ανθρώπους με αναπηρίες ;  Ποιος ευθύνεται για το ότι η πολιτεία δεν παρέχει τα πιο κατάλληλα τεχνητά μέσα, με αποτέλεσμα άνθρωποι που έχουν αντίστοιχη αναπηρία με τον αφηγητή να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον  καταλληλότερο για αυτούς εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν πολλά ταξίδια;  Ποιος ευθύνεται για το στερεότυπο ότι οι άνθρωποι με αναπηρία δεν μπορούν να έχουν ενεργή κοινωνική ζωή;

Κανείς δεν λέει ότι η επίκτητη αναπηρία είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός και κανείς δεν ισχυρίζεται πως ο δρόμος της κοινωνικής επανένταξης είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, για τους ανθρώπους που απέκτησαν στην πορεία της ζωής τους κάποια αναπηρία   Σε καμία περίπτωση όμως δεν συμμεριζόμαστε την αναπηροφοβία που συχνά εμφανίζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο σημείο που «φλερτάρουν» με την λογική του « καλύτερα νεκρός παρά ανάπηρος», όταν κληθούν να σχολιάσουν τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα. Αν δεν πειστούν οι οδηγοί ότι οι δρόμοι δεν προσφέρονται για αγώνες ταχύτητας, είναι  μάταιο να θέλεις να τους παραδειγματίσεις δείχνοντας έναν ακρωτηριασμένο ανάπηρο πάνω σε αμαξίδιο. Θα μπορούσες να έχεις εικόνες από νεκροταφεία και όχι να υπονοείς ότι ένας ανάπηρος είναι ένας ζωντανός νεκρός που δεν μπορεί να χαρεί την ζωή.

Για τον λόγο αυτό επικροτούμε την πρωτοβουλία της ομάδας του FB «Γυναικών με αναπηρία(ΓμεΑ)» να συντάξουν επιστολή διαμαρτυρίας, στις 22/01/2018 στο ΕΣΡ με αίτημα την απόσυρση του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σποτ.

Για την επιστολή πατήστε Επιστολή ομάδας γυναικών με αναπηρία στο ΕΣΡ

Για το βίντεο πατήστε Πριν λίγο καιρό

Κοινοποιηση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *