Η νοοτροπία της ανώριμης οδήγησης

Ανδρεας ΚολισογλουΚοινωνια0 Σχολια

Μπορεί σαν χώρα να μην έχουμε πίστες αγώνων, αλλά αυτό δεν εμποδίζει αρκετούς οδηγούς να συμπεριφέρονται στον δρόμο σαν διεκδικητές παγκόσμιων τίτλων σε αγώνες ταχύτητας.

Η Ελλάδα δεν έχει αναπτύξει την κουλτούρα της μηχανοκίνητης οδήγησης που έχουν άλλα κράτη, δεν είναι όμως σπάνιο το φαινόμενο να συναντάς στον δρόμο οδηγούς που θεωρούν ότι είναι οι «ιππότες της ασφάλτου». Αυτοσχέδιες κόντρες, επικίνδυνοι ελιγμοί, παράνομες μετατροπές οχημάτων, εξατμίσεις με εκκωφαντικό θόρυβο, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ του ανώριμου οδηγού, ανεξαρτήτου ηλικίας, που δείχνει έτοιμος να θυσιάσει την ζωή του για να ικανοποιήσει την ψευδαίσθηση, πως αυτός και το όχημα του αξίζουν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, αλλά η ζωή τους έχει αδικήσει.

Μια μερίδα δημοσιογράφων που ασχολείται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, επιμένουν στην Ελλάδα να κατασκευαστεί πίστα που θα φιλοξενήσει αγώνες της φόρμουλα1, αντί να στοχεύουμε σε ρεαλιστικούς στόχους ώστε να κατασκευαστούν κάποιες πίστες με προδιαγραφές ασφαλείας για τους ενδιαφερόμενους οδηγούς και θεατές, για να περιοριστεί το φαινόμενο των αυτοσχέδιων αγώνων στους δρόμους.  Κάποιοι πιστεύουν ότι  από το Α μπορούμε να φτάσουμε στο Ω χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς, υπηρετώντας τους εν λόγω αγώνες (της φόρμουλα1) που ελάχιστα προσφέρουν στην εξέλιξη των καθημερινών αυτοκινήτων.

Η σειρά ταινιών, «Οι μαχητές των δρόμων», που έχουν αξιομνημόνευτη εισπρακτική επιτυχία, αντικατοπτρίζουν την διαδεδομένη δυτικού τύπου κουλτούρα, που θέλει τους «αναγνωρισμένους οδηγούς», παράνομους, παράτολμους και κάτοχους πανάκριβων αυτοκινήτων, που ο μέσος άνθρωπος μόνο στον ύπνο του μπορεί να δει μετά από πολύ κόπο. Με αυτά τα πρότυπα οδήγησης και με την έλλειψη οδηγικής παιδείας γαλουχείται μεγάλη μερίδα των Ελλήνων οδηγών που θεωρούν μειονέκτημα να σέβεσαι τους υπόλοιπους, δήθεν κατώτερους του οδηγούς, τα όρια ταχύτητας και τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Κατά αυτόν τον τρόπο είμαστε όλοι μάρτυρες χλευασμού των αυστηρών ορίων κατανάλωσης αλκοόλ από τους οδηγούς, με κάποιους από αυτούς να κομπάζουν ότι μπορούν να ελέγξουν απόλυτα το αυτοκίνητο σε κατάσταση μέθης.

Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρείς τους οδηγούς να αναβοσβήνουν τα φώτα για να υπερβεί ο προπορευόμενος τους  το όριο ταχύτητας, σε δρόμους με έργα ή να  προσπερνούν από την λωρίδα έκτακτης ανάγκης ή σε διπλή διαχωριστική γραμμή πάνω σε στροφή, απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν τον ναρκισσισμό τους ότι είναι πιο γρήγοροι οδηγοί από τον οδηγό που ακολουθούν. Σε περίπτωση ατυχήματος ακούς πολλές φορές να λένε πως φταίνε οι κακοτεχνίες στους δρόμους, ο κακός φωτισμός, τα καιρικά φαινόμενα.  Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι οι εν λόγω παράμετροι δεν υπάρχουν εξετάζοντας το ζήτημα των ατυχημάτων, είμαι όμως απόλυτα πεπεισμένος πως αν οι οδηγοί ήταν πιο συνετοί στο τρόπο οδήγησης τους, πολλά ατυχήματα θα είχαν αποφευχθεί.

Το οδικό δίκτυο δεν είναι πίστα αγώνων ταχύτητας .Για να γίνει ξανά η οδήγηση ένα αγαθό που θα μπορούν να το απολαμβάνουν όλοι, οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό στους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Κοινοποιηση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *